sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Vaadin neutraaleja joululauluja!


Kuusijuhlien lauluongelmaan on vain yksi järkevä ja realistinen ratkaisu. Joululaulut on sanoitettava uudelleen, tällä kertaa täysin neutraaleiksi.

Modernien joululaulujen on sovittava kaikkiin maailmankatsomuksiin, kaikkiin kulttuuritaustoihin ja kaikille yhteiskuntaluokille. Niiden on myös oltava kaikille yhtä helposti opittavia.

Esikuvaksi kelpaa vain yksi joululaulu, Nissepolkka. Siinähän lauletaan muun muassa "hupsis tupsis huppeli rupsis" ja "hupsis tupsis pimpeli pompeli". Se ei tarkoita millään kielellä mitään, mutta kuulostaa mukavalta.

Tässä Enkeli taivaan -virren ensimmäinen säkeistö, jonka olen uudelleen sanoittanut neuraaliksi:

Dibadu depsui doidai dui
Dips duppud duippu daibsa dai
Da duubba daibba dibaduu
Doi daiduuppa dede duui.

Tahän kauniiseen lauluun voivat yhtyä kaikkien uskontojen edustajat, kaikkien kansojen lapset, kaikkien kielten puhujat! Uudet joululaulut yhdistävät kaikki maailman ihmiset ja tekevät meistä veljiä ja sisaria.

Eivätkä uudelleen sanoitetut joululaulut ole enää sidoksissa tähän meidän keskitalven juhlaamme, vaan niitä voidaan laula milloin vain. Ja jokainen laulaja lapsesta vanhukseen voi löytää niistä juuri omaan elämäntilanteeseensa sopivan sanoman.

Voi sitä veisuun ja veljeyden voimaa tulevaisuuden joulujuhlissa!

2 kommenttia:

  1. Tämä on kyllä loistava ratkaisu!!

    VastaaPoista
  2. Joku tähtilaulaja voisi levyttää Dibadu depsui -virren, niin neutraalit joululaulut tulisivat tunnetummiksi.

    VastaaPoista