tiistai 6. joulukuuta 2011

Itsenäisyys merkitsee



Mitä itsenäisuus sinulle merkitsee, kyselevät tv-toimittajat tänä iltana linnan juhlissa. Vastauksen kuuluu olla ennalta-arvattava. Sitäkö se itsenäisyys muka on?

Minulle Suomen itsenäisyys merkitsee eniten suomen kieltä. Sitä että sanat kasvavat ja sijapäätteistä ja liitepartikkeleista kuin puut ja sanajärjestys on vapaa kuin vesakoittunut pakettipelto.

Itsenäisyyttä on, että on vain yksi persoonapronomini hän: tärkeämpää kuin vastaantulijan sukupuoli on, että yleensä joku tulee vastaan. Eikä täällä tarvita passiivilauseeseen muodollista subjektia. Tasa-arvo on kirjoitettu jo kieleemme.

Itsenäisyyttä on, että kaupan nimi on suomea. Se on myös sitä, että uusille asioille viitsitään keksiä omankielinen sana. Päivän Helsingin Sanomien Mielipide-sivulla Kimmo Saarikko arvelee koko Suomi-sanan juontuvan sanaparista suu omanlainen, siis omaa kieltä puhuva. Se panee ajattelemaan.

Toiseksi eniten itsenäisyys on minulle sauna. Että ihmiset riisuvat kaikki vaattensa ja menevät yhdessä alkeellisille lauteille nauttimaan talven hämäryydessä ja kylmyydessä lämmöstä, koettelemaan kehon kestävyyttä ja haistelemaan kesään heräävän koivumetsän tuoksua.

Saunaan sisältyy metsä, lauteista kasvaa lepikko, hormista kuuluu männynlatvojen humina kevättalven päivänä. Sauna on henkinen kokemus, paluu alkulähteille.

Kolmanneksi itsenäisyys on jokaisen ihmisen itsenäisyyttä. Orjista koostuva kansa ei voi olla itsenäinen. Vakiovastaukset eivät ole itsenäisyyttä. 70 vuotta sitten käydyt sodat eivät enää riitä. Itsenäisyys on voitettava joka päivä uudestaan.

Mitä itsenäisyys sinulle merkitsee?

2 kommenttia:

  1. Minulle itsenäisyys merkitsee heräämistä jokaiseen,uuteen aamuun vapaana. Hyvinvointinsa jokainen rakentaa itse.

    VastaaPoista
  2. Tuo on tärkeä ajatus, Lennu! Vapauden lisäksi itsenäisyyteen kuuluu tosiaankin myös vastuun ottaminen omasta itsestä.

    VastaaPoista