lauantai 31. joulukuuta 2011

Uusia Aaltoja



Helsingistä tuli tänään maailman muotoilupääkaupunki, ja seuraavan vuoden ajan se päättää, millaista designia maailma tuottaa. On aika laatia toivomuslista.

Ehdotan, että jaamme koko maailmamme parasta, mitä olemme designen alalla saavuttaneet. Se on tietysti Savoy-maljakko eli koko kansan Aalto-vaasi. Sen nerokkaassa muodossa riittää vielä hyödynnettävää tulevillekin sukupolville.

Toivon siis tänä vuonna maailman täyttyvän ainakin seuraavista Aalto-tuotteista:
- My First Aalto eli Aalto-vaasin muotoinen potta
- Aalto-vaasin muotoinen vessapaperirulla
- poikkilaeikkaukseltaa Aalto-vaasin muotoinen tamponi
- Aalto-vaasin muotoinen kakkuvuoka
- Joulupukin pajakylän yksinoikeudella myytäväksi läpileikkaukseltaan Aalto-vaasin muotoinen kaulin
- Aalto-vaasin muotoinen tablettitietokone
- Aalto-vaasin muotoinen valkomarmorinen hautakivi

Boonuksena toivoisin vielä Paimio-tuolista ja kolmijalkaisesta Aalto-jakkarasta pyörätuoliversiot. Modernissa Suomessa myös vammaisilla on oikeus designeen.

Mitä uusia Aalto-tuotteita sinä kaipaat? Kirjoita minulle, niin lupaan välittää toiveesi eteenpäin!

torstai 29. joulukuuta 2011

Uuden vuoden paras herkku!


Monissa perheissä mietitään nyt kuumeisesti uuden vuoden juhlien ruokalistaa. Ja vaikeaa sen kokoaminen toden totta onkin: jouluna on tullut syötyä liikaakin, kukaan ei jaksaisi taas hautautua keittiöön, mutta toisaalta kaupan valmiit nakit ja perunasalaatit tuntuvat niljakkaan rasvaisilta ja kaiikkine lisäaineineen etovilta. Mikä olisi moderni vaihtoehto?

Se on ihanan raikas pirtelöateria! Sellainen on helppo ja vaivaton valmistaa yllätysvieraillekin: jauhepussi vain revitään auki ja sekoitetaan 2-3 desilitraan vettä. Tällainen ateria kevyt mutta silti täyttävä. Makuina on esimerkiksi vadelmaa, suklaata ja banaania, joten jokainen voi valita suosikkinsa.


Myös tarjoilu on helppoa. Veitsiä, haarukoita tai lautasia ei tarvita, vaan korkea lasi ja paksu pilli riittävät. Ja koska ateria on itsessään juoma, ei tarvitse miettiä sopivaa viiniäkään. Jos pirtelöiden teosta halutaan tehdä jännittävä ohjelmanumero, voidaan annokset jakaa jokaiselle pusseina, niin että he saavat sekoittaa ne itse. Sen osaavat miehetkin!

Peruspirtelöä on helppo muunnella. Jos haluat siitä samettisempaa, korvaa vesi kermalla. Jos taas alkoholi kuuluu juhlaperinteisiin, jauhepussi voidaan sekoittaa kuohuviiniin tai vaikka Koskenkorvaakin. Tällaisen pirtelön etuna on, ettei se jäädy pakkasessa, eli se sopii mainiosti mukaan otettavasti myös kaupungille rakettikatselmukseen.

Pirteää Uutta Vuotta 2012!

sunnuntai 18. joulukuuta 2011

Vaadin neutraaleja joululauluja!


Kuusijuhlien lauluongelmaan on vain yksi järkevä ja realistinen ratkaisu. Joululaulut on sanoitettava uudelleen, tällä kertaa täysin neutraaleiksi.

Modernien joululaulujen on sovittava kaikkiin maailmankatsomuksiin, kaikkiin kulttuuritaustoihin ja kaikille yhteiskuntaluokille. Niiden on myös oltava kaikille yhtä helposti opittavia.

Esikuvaksi kelpaa vain yksi joululaulu, Nissepolkka. Siinähän lauletaan muun muassa "hupsis tupsis huppeli rupsis" ja "hupsis tupsis pimpeli pompeli". Se ei tarkoita millään kielellä mitään, mutta kuulostaa mukavalta.

Tässä Enkeli taivaan -virren ensimmäinen säkeistö, jonka olen uudelleen sanoittanut neuraaliksi:

Dibadu depsui doidai dui
Dips duppud duippu daibsa dai
Da duubba daibba dibaduu
Doi daiduuppa dede duui.

Tahän kauniiseen lauluun voivat yhtyä kaikkien uskontojen edustajat, kaikkien kansojen lapset, kaikkien kielten puhujat! Uudet joululaulut yhdistävät kaikki maailman ihmiset ja tekevät meistä veljiä ja sisaria.

Eivätkä uudelleen sanoitetut joululaulut ole enää sidoksissa tähän meidän keskitalven juhlaamme, vaan niitä voidaan laula milloin vain. Ja jokainen laulaja lapsesta vanhukseen voi löytää niistä juuri omaan elämäntilanteeseensa sopivan sanoman.

Voi sitä veisuun ja veljeyden voimaa tulevaisuuden joulujuhlissa!

lauantai 10. joulukuuta 2011

Joulun paras lahja


Nyt on koittanut se aika, että joululahjat on kerta kaikkiaan pakko päättää. Mutta mitä antaa hänelle, jonka mausta ei ole hajuakaan ja jolla tuntuu lisäksi jo olevan kaikki länsimaisen hyvinvoinnit tuottamat vekottimet? Tai mitä toivoa sukulaisilta, jotka eivät kuitenkaan osaa tai raatsi ostaa niitä asioita, joita eniten toivoo?

Ratkaisu on voi. Tässä perustelut, joiden jälkeen Joulupukki voi vain nyökytellä:
1. Voi on niin himoittua, että kauppojen hyllyt ovat välillä tyhjillää. Se on siis kuumempi hitti kuin iPhone tai iPad!
2. Se laihduttaa. Tässä kohtaa lahjan antaja voi osoittaa, kuinka dynaamisesti hän seuraa aikaansa, sillä vielä vuosi sitten voin luultiin lihottavan.
3. Se on luonnontuote. Hopeakääreen sisältä ei löydy E-koodeja, transrasvoja tai teurasjätteitä.
5. Jos sattuu saamaan useammankin voipaketin, ylimääräiset voi panna pakkaseen.
6. Kova ja suorakulmainen voipakka on helppo paketoida.

Vinkki!

Jos haluat vielä erottua tavallisista rasvalahjan antajista, vuole voista voilaite! Nykynettaajalle koko sana on käsittämätön, mutta vielä sotia edeltävä aikana oli paremmissa piireissä tavallista muotoilla voi tarjoilua varten pienoisveistoksi. Yllä oleva, voin plastisia mahdollisuuksia hyvin esittelevä kuva on vuonna 1930 painetusta Emännän tietokirjasta.

tiistai 6. joulukuuta 2011

Itsenäisyys merkitsee



Mitä itsenäisuus sinulle merkitsee, kyselevät tv-toimittajat tänä iltana linnan juhlissa. Vastauksen kuuluu olla ennalta-arvattava. Sitäkö se itsenäisyys muka on?

Minulle Suomen itsenäisyys merkitsee eniten suomen kieltä. Sitä että sanat kasvavat ja sijapäätteistä ja liitepartikkeleista kuin puut ja sanajärjestys on vapaa kuin vesakoittunut pakettipelto.

Itsenäisyyttä on, että on vain yksi persoonapronomini hän: tärkeämpää kuin vastaantulijan sukupuoli on, että yleensä joku tulee vastaan. Eikä täällä tarvita passiivilauseeseen muodollista subjektia. Tasa-arvo on kirjoitettu jo kieleemme.

Itsenäisyyttä on, että kaupan nimi on suomea. Se on myös sitä, että uusille asioille viitsitään keksiä omankielinen sana. Päivän Helsingin Sanomien Mielipide-sivulla Kimmo Saarikko arvelee koko Suomi-sanan juontuvan sanaparista suu omanlainen, siis omaa kieltä puhuva. Se panee ajattelemaan.

Toiseksi eniten itsenäisyys on minulle sauna. Että ihmiset riisuvat kaikki vaattensa ja menevät yhdessä alkeellisille lauteille nauttimaan talven hämäryydessä ja kylmyydessä lämmöstä, koettelemaan kehon kestävyyttä ja haistelemaan kesään heräävän koivumetsän tuoksua.

Saunaan sisältyy metsä, lauteista kasvaa lepikko, hormista kuuluu männynlatvojen humina kevättalven päivänä. Sauna on henkinen kokemus, paluu alkulähteille.

Kolmanneksi itsenäisyys on jokaisen ihmisen itsenäisyyttä. Orjista koostuva kansa ei voi olla itsenäinen. Vakiovastaukset eivät ole itsenäisyyttä. 70 vuotta sitten käydyt sodat eivät enää riitä. Itsenäisyys on voitettava joka päivä uudestaan.

Mitä itsenäisyys sinulle merkitsee?

sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Graffiti Musiikkitalon seinään!



Musiikkitalo etsii aamun Helsingin Sanomissa toimitusjohtajaa. Pari viikkoa sitten johtopaikalta erosivat salamyhkäisesti Helena Hiilivirta ja Kenneth Katter. Oli syynä sitten seksuaalinen häirintä tai tavalliset valtajuonittelut, syksyllä avattu talo on jo nyt kriisissä.

Tässä vinkkini tulevalle johtajalle talon pelastamiseksi.

A) Kulttuuriministeri Paavo Arhimäki on saatava Musiikkitalon kaveriksi. Paras keino on tilata rakennuksen luoteiseen, todella ankean näköiseen päätyy komea graffiti. Teoksen maalaamisesta voitaisiin tehdä suorana televisioitava mediaspektaakkeli, jossa Radion Sinfoniaorkesteri säestäisi ulkoilmassa sräymaalihemmoja. Ja tapahtuman selostajaksi pitäisi ehdottomasti saada kuninkaallisista häistä tuttu Eila-Maija Mirolybov.

B) Musiikkitalosta on oikeasti tehtävä todellinen koko kansan kulttuurimarket. Se toteutuu ottamalla aulatilat kirpputorikäyttöön. Talon paikallahan oli aiemmin VR:n punatiiliset makasiinit, jotka olivat kuuluisat nimen omaan kirppareistaan. Kirpputori houkuttelisi varmasti esiintymään myös maailman huippumuusikkoja: mikä olisi harjoitusten tauolla mukavampaa kuin käydä shoppailemassa edullisia lasten vaatteita!

tiistai 29. marraskuuta 2011

Luukut auki menneeseen!


Ostin eilen joulukalenterin. Siinä on tallissaan Jeesus, Maria ja Joosef, ja heitä on tullut tervehtimään paimenia ja tietäjiä. Mukana on myös muutamia baijerilaisen näköisiä vaaleatukkaisia lapsia. Osa on pukeutunut farkkuihin. Öinen maisema tallin ulkopuolella on lumen peitossa.

Kalenteri noudattaa hienosti keskiaikaista perinnettä tuoda Raamatun tapahtumat nykyhetkeen, osaksi omaa kulttuuria. Siinä on myös taikaa: Jeesus syntyykin juuri tänä jouluyönä, johonkin lähistölle. Ajan ja paikan erot katoavat.

Myös kalenterin piirretyn todellisuuden ja olohuoneen todellisuuden rajat sekoittuvat, sillä kalenteri taittuu keskeltä kulmaksi ja polvistuneet tietäjät vastaavasti työntyvät kohti katsojaa. Kalenterista tulee kaluste ja se on siis 3D!

Olen jo vuosia ostanut samantyyppisiä kuvakalentereita. Ne kaikki ovat saksalaisen, 1946 perustetun Richard Sellmer Verlagin
http://www.sellmer-verlag.de/shop4/index.php malleja. Jotkut ovat peräisin harmaalta 40-luvulta, jolloin kaikkiin väreihin lisättiin säästösyistä titaniuminvalkoista, toisissa taas näkyy 70-luvun kotoisa arkisuus keltaisine busseineen.

Kaikki kalenterini ovat tallessa komerossa, ja aaton koristelumaratonin aikana niistä rakentuu Muuramen valkealle senkille nostalginen joulumaailma. Ja taas merkitystasoja on vähintään kolme: minun jouluni, Saksan sodanjälkeinen aika ja jossain kaukaisuudessa se ensimmäinen jouluyö.

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Tee pitsivessapaperia!


Viimeistele kotisi sisustus ihanan romanttisella pitsivessapaperilla. Se juhlistaa kauniisti joulun pyhiä ja esimerkiksi sukujuhlia. Lisäksi pitsipaperi on hellävarainen intiimialueen herkälle iholle.
Pitsivessapaperirulla on myös arvostettu lahja.

Tee näin:
1. Vedä tavallinen vessapaperi pois hylsystään.
2. Taittele paperi kapealle haitarille muutama ruutu kerrallaan.
3. Leikkaa terävillä saksilla haitarin taitoslaitoihin puolikkaita sydämiä, tähtiä ja kolmioita. Leikkele vielä haitarin reunat siroille pykälille.
4. Avaa haitari taitokset ja taittele seuraava pätkä paperia. Käy koko rullallinen näin läpi.
5. Kelaa valmis pitsipaperi takaisin hylsylle.

Jos haluat paperista erityisen eteeristä, erota ensin paperin kerrokset toisistaan ja tee pitsipaperi vain yhdestä kerroksesta. Tällainen keijupaperi sopii erityisen hyvin häihin ja ristiäisiin.

Vinkki

Järjestä pitsivessapaperikutsut! Kutsu ystävätteresi askartelemaa ihania pitsipapereita. Varaa kaikille sakset, muutama paperirulla ja tarjoiluiksi makeita herkkuja. Pyydä kaikkia pukeutumaan romanttisesti.

lauantai 19. marraskuuta 2011