tiistai 29. marraskuuta 2011

Luukut auki menneeseen!


Ostin eilen joulukalenterin. Siinä on tallissaan Jeesus, Maria ja Joosef, ja heitä on tullut tervehtimään paimenia ja tietäjiä. Mukana on myös muutamia baijerilaisen näköisiä vaaleatukkaisia lapsia. Osa on pukeutunut farkkuihin. Öinen maisema tallin ulkopuolella on lumen peitossa.

Kalenteri noudattaa hienosti keskiaikaista perinnettä tuoda Raamatun tapahtumat nykyhetkeen, osaksi omaa kulttuuria. Siinä on myös taikaa: Jeesus syntyykin juuri tänä jouluyönä, johonkin lähistölle. Ajan ja paikan erot katoavat.

Myös kalenterin piirretyn todellisuuden ja olohuoneen todellisuuden rajat sekoittuvat, sillä kalenteri taittuu keskeltä kulmaksi ja polvistuneet tietäjät vastaavasti työntyvät kohti katsojaa. Kalenterista tulee kaluste ja se on siis 3D!

Olen jo vuosia ostanut samantyyppisiä kuvakalentereita. Ne kaikki ovat saksalaisen, 1946 perustetun Richard Sellmer Verlagin
http://www.sellmer-verlag.de/shop4/index.php malleja. Jotkut ovat peräisin harmaalta 40-luvulta, jolloin kaikkiin väreihin lisättiin säästösyistä titaniuminvalkoista, toisissa taas näkyy 70-luvun kotoisa arkisuus keltaisine busseineen.

Kaikki kalenterini ovat tallessa komerossa, ja aaton koristelumaratonin aikana niistä rakentuu Muuramen valkealle senkille nostalginen joulumaailma. Ja taas merkitystasoja on vähintään kolme: minun jouluni, Saksan sodanjälkeinen aika ja jossain kaukaisuudessa se ensimmäinen jouluyö.

keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Tee pitsivessapaperia!


Viimeistele kotisi sisustus ihanan romanttisella pitsivessapaperilla. Se juhlistaa kauniisti joulun pyhiä ja esimerkiksi sukujuhlia. Lisäksi pitsipaperi on hellävarainen intiimialueen herkälle iholle.
Pitsivessapaperirulla on myös arvostettu lahja.

Tee näin:
1. Vedä tavallinen vessapaperi pois hylsystään.
2. Taittele paperi kapealle haitarille muutama ruutu kerrallaan.
3. Leikkaa terävillä saksilla haitarin taitoslaitoihin puolikkaita sydämiä, tähtiä ja kolmioita. Leikkele vielä haitarin reunat siroille pykälille.
4. Avaa haitari taitokset ja taittele seuraava pätkä paperia. Käy koko rullallinen näin läpi.
5. Kelaa valmis pitsipaperi takaisin hylsylle.

Jos haluat paperista erityisen eteeristä, erota ensin paperin kerrokset toisistaan ja tee pitsipaperi vain yhdestä kerroksesta. Tällainen keijupaperi sopii erityisen hyvin häihin ja ristiäisiin.

Vinkki

Järjestä pitsivessapaperikutsut! Kutsu ystävätteresi askartelemaa ihania pitsipapereita. Varaa kaikille sakset, muutama paperirulla ja tarjoiluiksi makeita herkkuja. Pyydä kaikkia pukeutumaan romanttisesti.

lauantai 19. marraskuuta 2011